Home
Hoefijzers
Hoefsmid?
De Paardenvoet
Bekappen
Natuurlijk Bekappen
Hoefschoenen
Samenwerking
Advies bij aankoop
Het Logo
Tarieven
Contact
Nuttige Links

Advies bij Aankoop.

Het komt regelmatig voor dat klanten een nieuw paard kopen. Zoon of dochter is "uit de pony gegroeid", bijvoorbeeld, dus er moet een paard komen. Of een paard gaat met pensioen. Of het overlijdt. En hoe heftig dat laatste natuurlijk ook is, meestal willen mensen vrij snel weer een nieuw "maatje".

Het is mij opgevallen dat de meeste mensen heel zorgvuldig omgaan met het kopen van een paard. Er wordt uitgebreid gewikt en gewogen en er wordt vrijwel altijd gekeurd door een dierenarts. Nadat het een tijdje stil geweest is, neemt de klant dan ineens weer contact op: ik heb een nieuw paard, kom je kijken? Het is regelmatig gebeurd dat ik ging kijken en, jammer genoeg, moest constateren dat er behoorlijk wat mis was met de voeten: hetzij in de stand (ongelijke voeten, platvoeten, hoef niet in lijn met het onderbeen), of in de kwaliteit van de voet (rotstraal, schimmelinfecties, zwakke plekken of scheuren door kroonrandbeschadigingen, zelfs schade door hoefbevangenheid).

En, hoe vervelend ik het ook vind, ik zeg er wel iets van. De verbazing is meestal groot: hoe kan dat, het paard is net gekeurd?! Daarna komt er altijd iets van teleurstelling en zorg: komt het goed? Ik probeer eerlijk te zijn: dat is niet altijd te voorspellen.

Ik bied mijn klanten dan ook aan om, vóórdat ze een paard kopen, samen met mij naar het paard te kijken.

 

 

Waarom niet? Ze hebben met hun vorige paard ervaring met mijn werk opgedaan en ze hebben mijn oordeel vertrouwd. Een hoefsmid kijkt anders naar paardenvoeten dan een dierenarts. Niet per se beter, wel anders. Veel dierenartsen kunnen de bouw en de gangen van een paard prima beoordelen, maar gedetailleerde en vooral praktische kennis van de hoef hebben ze in de meeste gevallen niet. Een hoefsmid heeft de hele dag paardenvoeten letterlijk "in handen". Hij kijkt ernaar, snijdt erin, raspt eraf en hij ziet of het er gezond uitziet en of het paard er goed en gebalanceerd op staat. Hij weet als geen ander dat er van hem verwacht wordt dat hij de problemen met die voeten zal oplossen. Soms is het probleem te overzien en kan dat vrij simpel. Maar soms, in ernstige gevallen, is dat een hels moeilijke klus die veel tijd zal vragen en extra kosten met zich meebrengt.

Om deze redenen vragen steeds meer van mijn klanten advies bij aankoop. Voor mijn klanten is dat gratis (ik vraag hooguit een kleine reiskostenvergoeding als ik er ver voor weg moet). Voor niet-klanten en voor mensen die voor het eerst een paard kopen en nog geen hoefsmid hebben, is deze mogelijkheid er ook. Wat het advies kost, hangt van allerlei factoren af, maar daar is altijd uit te komen. Mijn (ongevraagde) advies aan iedereen: als u een hoefsmid hebt, raadpleeg hem of haar altijd bij de aankoop van een nieuw paard. U bent vrij een advies op te volgen of naast u neer te leggen, maar het advies van de hoefsmid brengt vooraf duidelijkheid en kan veel praktische problemen achteraf voorkomen.

 | Hoefsmederij Erdbrink | Oostmeerlaan 50 | 2652 AD Berkel & Rodenrijs | Email erik@hoefsmederijerdbrink.nl |

 

 

 

File under hoefschoenen, hoefsmid, hoefsmederij, Rotterdam en omgeving