Keltisch 650 v chr. Miniatuur 1400
Home
Hoefijzers
Hoefsmid?
De Paardenvoet
Bekappen
Natuurlijk Bekappen
Hoefschoenen
Samenwerking
Advies bij aankoop
Het Logo
Tarieven
Contact
Nuttige Links

Natuurlijk Bekappen.

Naarmate ik langer bekapte, kreeg ik steeds meer vragen over "natuurlijk bekappen". Wat ik daarvan vond en of ik dat kon. Eeeeh, ja, goede vraag... In de traditionele hoefsmederij wordt vaak heel negatief gedacht over natuurlijk bekappen en het maakt ook geen onderdeel uit van de opleiding. Ik ging maar eens kijken op internet. Daar vond ik de site van "Paard Natuurlijk". Erg interessant allemaal en ik besloot me in te schrijven voor de cursus natuurlijk bekappen.

Eind 2011 heb ik de cursus ook daadwerkelijk gedaan. Ik was de enige "traditionele" hoefsmid in het gezelschap en werd in eerste instantie met lichte argwaan bekeken. Hoefsmeden weten namelijk alles beter, nietwaar? En ze timmeren het liefst overal ijzers onder... Maar door me open en belangstellend op te stellen, ging dat snel over.

De cursus is gericht op paardeneigenaren die zelf hun paard willen bekappen. De informatie die ze gedurende de dag krijgen en de oefeningen die ze doen, helpen ze in dat opzicht goed op weg. Maar ik merkte aan mijn medecursisten ook dat ze het wel eng vonden om ermee te beginnen. Het advies van de cursusleiding: ga zelf beginnen, doe het rustig aan en vraag bij twijfel altijd advies aan een natuurlijk bekapper of een hoefsmid. Dat vind ik een goed uitgangspunt. Vandaar dat ik nu regelmatig mensen die zelf bekappen tips en advies geef.

 

 

Soms betekent dat dat ik het paard een keer bekap, soms kijk ik hoe ze het zelf doen en geef gevraagd advies. In alle gevallen houden ze het daarna een tijd zelf bij.

Na een paar maanden vragen ze dan vaak weer of ik langskom. De resultaten zijn bijna altijd goed en het is prettig om mensen die dit willen, zo te ondersteunen. Ze maken zich soms zorgen of ze het wel goed doen en dat is vaak helemaal niet nodig.

In 2014 heb ik een cursus voor gevorderden gedaan. Wat ik die beide keren geleerd heb, is voor mij van grote waarde geweest. Het heeft me in bepaalde opzichten bevestigd in opvattingen die ik al had, maar het heeft ook tot nieuwe inzichten geleid.

Het heeft de manier waarop ik naar paardenvoeten kijk en wat ik ermee doe, zeker beïnvloed. Ik kan de boeken van Frans Veldman en Ilona Kooistra van Paard Natuurlijk van harte aanbevelen aan iedereen die met een andere blik naar paarden wil kijken. En je hoeft het niet met alles eens te zijn om er toch je voordeel mee te doen.

Paard Natuurlijk heeft een website, het adres staat bij "Nuttige links".

 | Hoefsmederij Erdbrink | Oostmeerlaan 50 | 2652 AD Berkel & Rodenrijs | Email erik@hoefsmederijerdbrink.nl |

 

 

 

File under hoefschoenen, hoefsmid, hoefsmederij, Rotterdam en omgeving